• Nederlands
  • Engels

Vitaliteit voor de patiënt

Zuid-Nederland en Vlaanderen zijn vergrijzende gebieden. Er zijn relatief veel ouderen die steeds langer leven. Daarnaast stijgt ook het gemiddeld gewicht en aantal co-morbiditeiten van deze bevolkingsgroep, wat er voor zorgt dat er in veel gevallen ernstige gewrichtsslijtage optreedt. De oplossing is dan het plaatsen van een implantaat, bijvoorbeeld in de heup.

Klik hier om meer te lezen over heup en rug-operaties zoals deze vandaag nog worden geplaatst.

Prosperos belooft patiënten functioneel herstel door de ontwikkeling van gepersonaliseerde bioactieve bot implantaten. De succesvolle ontwikkeling van deze slimme implantaten stelt patiënten in staat om in beweging te blijven en dit verbetert de kwaliteit van leven voor een steeds ouder wordende bevolking. Hierdoor levert Prosperos een grote maatschappelijke bijdrage aan het gezond oud worden.

Een nieuwe heup?

Wat is de heup eigenlijk voor een gewricht?

De heup is een kogelgewricht. Bij een gewricht komen twee beenderen bij elkaar. Bij de heup zijn dit het bovenbeen en het bekken.

  1. Dijbeen/bovenbeen b. Bekken
  2. Kraakbeen d. Gewrichtskapsel

Bij de heup wordt de kom gevormd door het bekken. De kop is in feite de kop van het bovenbeen/dijbeen. Een gezond heupgewricht heeft een mooi glad gewrichtsoppervlak. Het kraakbeen zorgt dat de kop van het dijbeen gemakkelijk in de kom kan draaien. Een stevig gewrichtskapsel om de kop en de kom houdt de botstukken bij elkaar. De spieren en pezen die hier omheen liggen zorgen er voor dat u kunt bewegen.

Totale heupprothese (gecementeerd)

Totale heupprothese (ongecementeerd)

 

Een nieuwe wervel nodig?

De wervelkolom bestaat uit 24 wervels die het ruggenmerg bescherming bieden en de lichaamsromp stabiliteit geven. Het onderste deel van de wervelkolom wordt de lumbale wervelkolom genoemd. Dit deel van de wervelkolom is vaak het slachtoffer van rugpijn. Lage rugpijn kan veroorzaakt worden door overbelasting van de wervelkolom of beknelling. Er ontstaat druk op de zenuwen. Dit is meestal het gevolg van gescheurde of uitstulpende tussenwervelschijven.

Vitaliteit voor de patiënt