• Nederlands
  • Engels

Voordelen van ‘slimme’ gepersonaliseerde bot implantaten

De huidige generatie implantaten hebben helaas maar een beperkte levensduur, wat betekent dat ze vaak nog minstens een keer vervangen moeten worden. Dit gaat zelden makkelijk en het gevolg zijn grote defecten in het bot. De standaard behandeling van botherstel operaties maakt gebruik van eigen bot van de patiënt of van synthetische vulmaterialen in combinatie met medische implantaten. Dit zijn vaak langdurige operaties met een groot risico op infectie kort na de operatie of op langere termijn. Behandeling van dergelijke infecties is een moeizaam proces geassocieerd met langdurige ziekenhuisopname en hoge kosten voor de gezondheidszorg. Er is duidelijk behoefte aan een nieuwe generatie medische slimme implantaten. Idealiter zouden deze implantaten specifiek moeten worden gemaakt voor de anatomische vorm van de patiënt. Daarnaast zouden deze implantaten ook het genezingsproces moeten versnellen en infecties voorkomen.

 ‘In de nabije toekomst kunnen we dankzij dit unieke project onze botimplantaten straks op maat 3D printen voor elke individuele patiënt. 3D-printing maakt het naar verwachting over 3 of 4 jaar namelijk mogelijk om op basis van een scan van je huidige gewricht straks een perfect passend implantaat te printen en eenvoudig succesvol te plaatsen. Speciale coatings die ook in het project ontwikkeld worden maken het vervolgens mogelijk om infecties te remmen, ontstekingen te voorkomen en/of nieuwe botformatie te stimuleren. Dankzij de open structuur van het geprinte implantaat groeit lichaamseigen, nieuw bot hier makkelijk in. Hierdoor herstelt de patiënt niet alleen sneller, ook beleven patiënten langer plezier aan hun implantaten. In tegenstelling tot de huidige botimplantaten die een beperkte levensduur van 10 tot 20 jaar hebben gaan de ‘slimme’ implantaten zo meteen naar verwachting veel langer mee.  

[accordion-item title="Lees meer over hoge kosten voor de gezondheidszorg"]

Hoge kosten gezondheidszorg

Steeds meer operaties

In Nederland hebben ongeveer 359.000 mensen heupartrose, van wie 132.000 mannen en 227.000 vrouwen. Per jaar voeren orthopeden meer dan 24.000 heupoperaties bij patiënten met artrose in de heup uit.

Het LROI heeft een interessant rapport uitgebracht waarin is weergegeven welke ontwikkelingen er op dit moment worden verwacht rondom gewrichtsoperatie

Zorgkosten in zes jaar met de helft toegenomen

De kosten van de gezondheidszorg zijn in de afgelopen zes jaar met ongeveer 50 procent gestegen. In die tijd stegen de uitgaven Ziekenfondswet en AWBZ van 27,9 miljard naar 41,5 miljard. Dat zegt het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) in de publicatie CVZ Zorgcijfers. In 2004 was overigens een opvallend geringere stijging te zien. De oorzaak daarvan ziet het CVZ in beperkende maatregelen zoals in het ziekenvervoer, paramedische zorg en mondzorg.

Belangrijk voor het beteugelen van de kosten zijn ook de zogeheten convenanten die de overheid heeft gesloten met de farmaceutische zorg (geneesmiddelen), de ziekenhuiszorg, de gehandicaptenzorg en de geestelijke gezondheidszorg.
De volledige tekst van de uitgave CVZ Zorgcijfers staat op www.cvz.nl.

Wat kost een totale heupprothese?

Het plaatsen van een heupprothese kost niet in elk ziekenhuis en kliniek hetzelfde.

Er kunnen verschillende verklaringen zijn voor het verschil in prijs: zo zal een instelling waar vooral ongecompliceerde patiënten behandeld worden, minder kosten in rekening brengen dan een instelling waar veel gecompliceerde patiënten behandeld worden. Denk bijvoorbeeld aan patiënten die voor een 2e keer een nieuwe heup krijgen. Ook is de prijs in een groot ziekenhuis (bijvoorbeeld een academisch ziekenhuis)  vaak hoger dan in een kleine kliniek. Dit komt doordat in de prijs ook de vaste lasten berekend zijn, zoals kosten voor bijvoorbeeld het gebouw en de faciliteiten.

Slimme implantaten

[/accordion-item]

 

Connect